MÄNTSÄLÄN KANSALLISPUKU

Omaa kansallispukua suunniteltiin vuodesta 1979 alkaen. Sitä varten perustettiin kansallispukutoimikunta, johon kuuluivat Margit Herlevi-Harja Mäntsälä-Seurasta ja Irma Nyman kansalaisopistosta sekä maatalousnaisista Liisi Kalliomaa ja kunnan museo- ja kotiseutulautakunnasta Osmo Viljanen ja Kaija Virta. Ensimmäisen puvun valmisti Irma Nyman. Puku hyväksyttiin Kansallispukuraadin kokouksessa 8.4.1981.

Kansallispukua ei ole myynnissä, vaan se pitää ommella itse. Ohjeet ja mallit saat Mäntsälän käsityökeskukselta: Mäntymäentie 7
04600 Mäntsälä
Vastaava neuvoja Tiina Ritala paikalla ma klo 9-17, ti-ke klo 9-16, to klo 11-19.
puh. (019) 6880 376
mantsala@taitouusimaa.fi

PUVUN OSAT JA SELITYKSET:

Koruja ei ole, koska Mäntsälästä ei ole historiallisia korulöytöjä.

Hame perustuu esineeseen Mäntsälän kotiseutumuseossa. Vanha malli on peräisin Soukkiosta 1790-luvulta. Kangasta tarvitaan 2,4 metriä. Sidos on 4-vartinen pomsi. Lankojen värit: tummansininen, valkoinen, vaalean- ja tummanpunainen, sinivalkoinen flammu ja punavalkoinen flammu. Helmassa helmanauha on sarkaa.

Tasku perustuu esineeseen Kansallismuseossa. Sama raita kuin hameessa. Nauhana sinivalkoinen pirtanauha.

Liivissä on körtti ja kiinnitys tapahtuu nyörillä. Malli Nummisista.

Paita on varsin väljä. Kauluksessa on suomalainen reikäommel. Olkalapussa on hammasrivireikäommel ja ronkkauskoristelu ja vielä pykäpistoja. Hihan yläosassa on laskostusta, samoin hihansuussa. Rannekkeessa on koristeena tikkipisto-ompeleita. Kiinnityksenä nappi.

Päähine eli sarvitanu perustuu Nummisista olevaan malliin Kansallismuseossa. Alikartanon seinällä oli pitkään taulu, jossa kartanon naisilla on erittäin leveä pitsi päähineessään, siitä on otettu mallia tähän. Päähineen pitsit nyplätään, kaksi pitsiä ommellaan yhteen. Kokonaisleveys on 14 cm ja pituus 90 cm. Päähineen sijasta voi alle rippikouluikäinen käyttää sinivalkoisia 2 cm levyisiä silkkinauhoja.

Esiliina on pienikuvioista, kasviaiheista luonnonsilkkiä.

Sukkien malli on Hirvihaarasta. Sukkanauhoina käytetään sinivalkoista ristikkonauhaa, joka valmistetaan nypläystyynyllä ja on joustava. Nauhan pituus on kolme kertaa jalan ympäri + päiden taittovara.

Alushame perustuu esineeseen Kansallismuseossa, peräisin Kaukalammelta. Sidos nelivartinen tasavaltainen toimikas (batavia). Väljyys kootaan taakse, jotta liivin körtti nousee ylös. Alushame kiinnitetään punavalkoisella pirtanauhalla.

Kengät ovat mustat solkikengät.

"Mitä leveämmältä puvun kantaja lantiolta näyttää, sen varakkaammalta hän näyttää”.