MÄNTSÄLÄN PITÄJÄNTUPA

TUTUSTU PITÄJÄNTUPAAN
Pitäjäntuvan tapahtumista ja aukioloajoista löydät tietoa sivujen kohdasta Ajankohtaista. Tutustumiskäynnit Pitäjäntuvalla sopimuksen mukaan: Ryhmäkäynnit 30 €/ryhmä/tunti. Pitäjäntuvan historian esittely ryhmäkäyntien yhteydessä 20 €. Tuvan vuokraus koko päiväksi 150 € ja puolipäiväksi tai illaksi 75 €.


VUOKRAA PITÄJÄNTUPA
Pitäjäntupa on vuokrattavissa ja muunneltavissa erilaisiin kokouksiin, juhliin, näyttelyihin ja konsertteihin.
Vuokrausehdot näet tästä
Tarjoukset ja tiedustelut:
Isännöitsijä Pentti Ovaska
puh: 045-271 2730
isannoitsija(at)mantsalaseura.fi
Pitäjäntuvan osoite: Vanha Porvoontie 21C, 04600 Mäntsälä

PITÄJÄNTUVAN HISTORIAA

Vanha Pitäjäntupa oli Mäntsälän ensimmäinen kunnantalo. Se on yksi Mäntsälän kirkonmäen vanhimmista ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaimmista rakennuksista.Tämä pieni punainen rakennus on rakennettu vuonna 1854 pitäjäntuvaksi ja leikkaushuoneeksi piirilääkärin suorittamia ruumiinavauksia varten. Tutustu Pitäjäntupaan liittyvien dokumentteihin tästä (Pitäjäntuvan lyhyt historia ja Ote alkuperäisestä perustamisasiakirjasta ja piirustuksista)

Suomessa tuli vuonna 1867 voimaan kunnallislaki, jolloin kunta sai hoitaakseen monia aiemmin seurakunnalle kuuluneita tehtäviä. Niinpä tarvittiin kunnantupa, missä yhteisistä asioista voitiin päättää. Siihen asti pitäjän asioista oli päätetty kirkonkokouksessa. Pitäjäntuvassa pidettiin Mäntsälän kunnanvaltuuston kokoukset 1930-luvun puoliväliin asti.

Monena on talo toiminut vuosien mittaan: mm. kokoustiloina, sairashuoneena, asuintiloina, koulutiloina, kirjastona ja Ehnroosin koulun keittolana. Myös Mäntsälän Säästöpankki aloitti toimintansa tässä talossa. Kotiseutumuseona rakennus toimi jonkin aikaa ennen Sepänmäen museoalueen avautumista. Tuvan viereinen kenttä on ollut vanha toriplaani.

Syksyllä 2009 Mäntsälä-Seuran toimesta järjestettiin maalaus- ja kunnostustalkoot, joissa pitkään tyhjillään olleen Pitäjäntuvan ulkokuori saatiin lähes entisen veroiseksi. Keväällä 2011 Mäntsälä-Seura vuokrasi Pitäjäntuvan Mäntsälän kunnalta. Vuotta myöhemmin käynnistyi seuran toimesta mittava kunnostushanke, joka saatiin päätökseen vuoden 2014 lopussa. Elokuussa 2014 vietettiin tuvan 160-vuotisjuhlia ja samanaikaisesti julkaistiin juhlakirja "Pitäjäntuvan tarinoita - Arkistojen aarteita perimätietoa Vanhasta Mäntsälästä".

Nyt Pitäjäntupa toimii paitsi Mäntsälä-Seuran toimintatilana, myös monenlaisten tapahtumien, kokousten, näyttelyiden ja konserttien pitopaikkana. Pitäjäntupa onkin nykyisin myös vuokrattavissa erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin.

PITÄJÄNTUPA-HANKE

Pitäjäntuvan mittava kunnostushanke käynnistyi keväällä 2011. Pari vuotta aiemmin järjestettyjen maalaustalkoiden tuloksena tuvan ulkokuori oli jo saatu lähes entisen veroiseksi, mutta sisätyöt olivat edelleen tekemättä. Kunnostushankkeen tarkoituksena olikin entisöidä Pitäjäntuvan sisätilat alkuperäiseen kuntoonsa uuneja ja kellareita myöten.

Kunnostushanketta varten Mäntsälä-Seura sai Silmu ry:ltä 70 000 euron avustuksen, joka kuitenkin kattoi vain puolet koko hankkeen kustannusarviosta. Toinen puoli korjauskustannusten rahoituksesta oli Mäntsälä-Seuran itse hankittava. Rahoitusta kerättiin monin eri tavoin. Ylivoimaisesti suosituimmaksi ja kiinnostusta herättävimmäksi nousi rahoitukseen mukaan lähteneiden, sekä yksityisten henkilöiden, että yritysten ja eri yhteisöjen keskuudessa, mahdollisuus ostaa itselleen oma pala Pitäjäntupaa. Jokaisella keräykseen osallistuneella oli mahdollisuus hankkia itselleen pysyvä, kuvainnollinen osa Pitäjäntuvasta, esim. nimikkohirsi, ikkunaruutu tai vaikkapa piipunhattu. Samalla saattoi haastaa lisää osallistujia mukaan. Rahoitus Pitäjäntuvan korjaukseen saatiin hienosti kasaan ja kunnostushanke saatiin päätökseen suunnitellussa aikataulussa vuoden 2014 loppuun mennessä. Jo 24.8.2014 voitiin juhlia tämän perinteikkään rakennuksen 160-vuotisjuhlia Mäntsälä-päivän merkeissä.

Sekä Pitäjäntuvan nimikko-osien myynti- että haastekampanja on jo päättynyt. Näistä linkeistä voit tutustua nimikko-osien omistajiin ja haasteketjuihin.

PITÄJÄNTUVAN TAPAHTUMA-ARKISTO 2009-2014:
Mäntsälä-päivä ja Pitäjäntuvan 160v-juhla 2014
Lattiankunnostustalkoot Pitäjäntuvalla 2013
Eläköön rakennus! -päivä Pitäjäntuvalla 2013
Mieskuoron yhteislaulutilaisuus Pitäjäntuvalla 2013
Pitäjäntuvan katonmaalaustalkoot 2013
Kulttuuriviikko Pitäjäntuvalla 2013
Kuvakooste vuoden 2012 remonttitöistä
Pitäjäntuvan avoimet ovet syksyllä 2012
Elisabeth Rehn Pitäjäntuvalla 2012
Rakennusperintöpäivänä kilpailtiin ja pelattiin 2012
Kulttuuriviikko 17 Pitäjäntuvalla 2012

Pitäjäntuvalla vuonna 2011_tapahtunutta
Pitäjäntuvan talkoot syksyllä 2009


Tuvan osoite:
Vanha Porvoontie 21C

Tuvan varaukset ja tiedustelut:
isännöitsijä
Pentti Ovaska
p. 045-271 2730

isannoitsija [ät] mantsalaseura.fi

Ryhmäkäynnit 30€/ryhmä, historiaesittelyt +20€.

Vuokrausehdot

 

Pitäjäntupahankkeen rahoituksessa mukana: