Takaisin kotiseutupolut-valikkoon
Mäntsälä Seuran sivulle
16. Alikartano 15. Ylikartano 13. Nummisten kyläkauppa 14. Osuuspankin ent. toimitalo 12. Nummisten koulu 10. Nummisten koski 11. Nordbo 9. Nummisten seurojentalo 8. Mustijoki 7. Nummisten työväentalo
etäisyys kirkkomäeltä
Nummisten polun alkupää on kirkonmäellä. Herman-onkimaan lenkin alkupää on Nummisissa noin 9 km päässä kirkonmäeltä.
10 + 12 km

Kirkonmäki - Nordenskiöldintie - Porvoontie - Nummistentie.

Lisälenkki takaisin kirkolle:
Onkimaantie - Hermanonkimaantie - Viertolantie - Vanhaporvoontie ja
takaisin kirkonmäelle.

Nummisten keskuskartta
 

17. Taidefarmi 2. Mattilan koulu 18. Onkimaan ent. koulu ja Isojärvi 19. Ahvenlammen kurssikeskus 20. Liikenne Seppälän linja-autotallit ja Krutinmäki 6. Entiset linja-autotallit 5. Vaunumäki 4. Mattilan kartano 3. Idman valaisintehdas 1. Käärmekuusi

Parkkipaikkoja löytyy kirkon-mäeltä, Nummisten kaupalta ja Alikartanon pihasta.
soveltuu kuljettavaksi autolla
soveltuu kuljettavaksi pyörällä
reitin pituus + Hermanonkimaan paluulenkki

Asukkaita Nummisissa on liki 1500. Kylän elämä liittyi menneinä aikoina tiiviisti kartanoihin, joita Nummisissa onkin monta. Aluksi oli Alikartano, joka myöhemmin jaettiin kolmen veljeksen kesken. Näin muodostuivat Alikartano (Frugård), Ylikartano (Andersberg) ja Nordbo. Ylikartanolla oli myöhemmin vielä kaksi sivukartanoa, Mattila ja Tikkaro. Muista myös käydä tutustumassa Alikartanon Purolaaksoon, jossa kasvaa keltavuokkoja keväisin. Sodan jälkeen moni karjalainen sai uuden kodin Nummisista. Varsinkin Koiviston Humaljoen kyläläisiä tuli tänne paljon. Numminen on entinen torpparikylä. Torpparit vapautettiin kartanon määräysvallan alta 1924–1927.

Hermanonkimaalla on noin 100 asukasta. Lapset käyvät koulua Sääksjärvellä. Kylän nimestä on hauska tarina, jossa veljekset tulivat Isojärven rantamille. Hermanni jäi onkimaan Mäntsälän puolelle, jonka nimeksi tuli Hermanonkimaa. Toinen veli jatkoi matkaa Askolan puolelle, jossa hän istuutui puunhaaraan onkimaan. Niinpä siellä on Puharonkimaa. Onkimaalla on vaihtelevat maastot, on jyrkkiä mäkiä, peltoa, järveä ja tiet ovat kapeita ja mutkaisia. Uusia taloja on rakennettu runsaasti. Täältä on lyhyehkö matka esimerkiksi Järvenpäähän.

Takaisin kotiseutupolkujen päävalikkoon
mahdolliset parkkipaikat

Alikartanolta (kohde 16) voi tehdä Tikkaron lisälenkin ennen kuin jatkaa Herman Onkimaalle. Tikkaro on Nummisten kylänosa.

Klikkaa karttapallukoita saadaksesi lisätietoa kohteista!