Puheenjohtajamme (vas.) toivotti kaikki tervetulleeksi Marjut Jokisen (kesk.) suunnittelemalle retkelle Loviisaan, jonka kirkko on todellinen tiekirkko, niinkuin oikeanpuoleisesta kuvasta voi todeta.


Ensimmäinen kohde oli Villa Aaltonen, viehättävä puutalo Loviisan vanhassa kaupungissa.


Talon emäntä toivotti meidät tervetulleeksi kauniiseen kotiinsa, joka toimii kahvilana.


Huvilamaisessa Villa Aaltosessa on useita kauniisti sisustettuja ja persoonallisia huoneita, joissa vieraiden on mukava kahvitella.


Suolainen piirakka kahvin kera kauniissa miljöössä oli oiva aloitus päivälle. Kaikki eivät mahtuneet sisälle, joten toiset kahvittelivat pihan puolella.


Sivurakennuksen seinään huumorilla kirjoitettu teksti (vas.) kuvastaa, ettei talon ja pihan hoitaminen ole mikään pikkujuttu. Toinen hauskan näköinen piharakennus (oik.) on alkujaan toiminut mehiläisten kotina. Nykyäänkin talonväellä on puutarhaa pölyttäviä mehiläisiä, mutta niiden pesät sijaitsevat toisella puolella puutarhaa.


Aamukahvien jälkeen tutustuttiin hyvin hoidettuun puutarhaan emännän johdolla.


Villa Aaltosen puutarhassa näkyi niin komeita kivipaaseja kuin upeaa kukkaloistoakin.


Isäntäpari eli näyttelijä Risto Aaltonen vaimoineen sekä pihan kivileijonat hyvästelivät retkeläiset ja toivottivat meille hyvää matkan jatkoa,


Seuraavaksi joukkoomme liittyi paikallinen opas (vas.), jonka johdolla tutustuimme Loviisaan bussin ikkunasta. Oikealla kuvassa näkyvästä talosta Loviisan palo sai kuulemma alkunsa piikatytön silitysraudasta, mutta saattoihan syypää olla talon tupakkaan mieltynyt upseerispoikakin...


Loviisan raatihuoneen tori on kaupungin keskuspaikka (vas.). Oikealla näkyvässä keltaisessa vanhassa talossa toimii Taidekeskus. Huonossa kunnossa ja purku-uhan alla ollut talo myytiin polkuhintaan uudelle omistajalleen, joka on kunnostanut sen huolella.


Kiertelimme bussilla myös Loviisan rantoja. Vasemmalla historiallinen uimaranta, jonka kirkkaansiniset pukukopit ovat alkuperäiset. Oikealla näkyvä moderni arvokas kerrostalo aivan merenrannassa edustaa Loviisan uudempaa arkkitehtuuria.


Rantamakasiineissa sykkii nykyään Loviisan ravintolaelämän ydin (vas.). Loviisan vanhat puutalot kiehtovat myös uusia asukkaita. Oikealla kuvassa talon emäntä maalaamassa vasta ostamaansa vanhaa läpiajettavan mallista kotiaan.


Loviisan kirkko sijaitsee komeasti ylhäisessä yksinäisyydessään. Kirkon vastamaalatut penkit tulivat hiljattain jopa maailmanlaajuiseen julkisuuteen, kun jumalanpalveluksessa käyneiden peput muodostivat niihin "enkelin kuvia". Valitettavasti penkit maalattiin uudelleen eikä yhtään jätetty muistoksi tästä hauskasta sattumuksesta.


Tarja Halonen on lahjoittanut Loviisan kirkolle Jasser Arafatilta saamansa helmiäisestä valmistetun seimen, joka on näytteillä alttarin lähellä (vas.). Kirkon jälkeen matka jatkui bussilla kohti ruokapaikkaa. Oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy Loviisan kaupungin museo.


Ravintola Kappeli on ainoa kylpyläajan rakennus, jokapilkotti kaarisiltoineen puiston keskellä bussin ikkunasta. Nämä kuvat on otettu jalkaitumalla puistoon.


Loviisan maalinnoitukset näkyivät hyvin bussin ikkunasta.


Ruokapaikkanamme toimi Ulrikanhovi, joka on entinen vanhainkoti.


Bussikuskikin sai ansaitsemansa lepotauon Ulrikanhovissa. Rinnakkaistalossa toimii myymälä.


Ruokailun jälkeen suuntasimme Bongan linnaan, joka sijaitsee rauhallisella paikalla kirkon vieressä, mutta silti Loviisan keskustassa.


Bongan linnan pihalla taidenäyttelyn opas kertoi taiteilija Riikka Nelimarkan elämästä ja töistä.


Riikka Nelimarkan värikkäitä niin langasta kirjailtuja kuin maalattujakin teoksia seinillä ja lattiallakin.


Lopuksi suuntasimme Pernajaan Malmårdin kartanoon, jossa kreivi Creutz otti meidät vastaan.


Kreivi kertoi kotinsa vaiherikkaasta ja mielenkiintoisesta historiasta ja kierrätti meitä pitkin upeaa suomalaisittain ainutlaatuista kartanoa. Erityisellä luvalla saimme ottaa kuvia yläkerran harvinaisen loisteliaasta juhlasalista, mutta muualla ei saanut kuvata.


Kierroksen päätteeksi monet pääsivät kuvaamaan mahtipontista kartanon julkisivua hieman taaempaa ja sen jälkeen suunnistimme bussilla luomuviljaa kasvavien peltojen kautta maatalousrakennuksille itse isäntä mukanamme.


Retkemme päättyi Malmgårdin luomutuotteita myyvään putiikkiin ja kartanon omaa olutta tarjoavaan baariin, josta on hienosti suora näkymä itse panimotiloihin. Eipä ihmekään, että helteisen päivän päätteeksi kylmä luomuolut maistui monille matkalaisille, kun itse kreivi sitä meille tarjoili.

KESÄRETKI LOVIISAAN JA MALMGÅRDIIN 23.7.2014

Mielenkiintoinen ja monipuolinen retki Loviisan ympäristöön veti bussin täyteen mäntsäläläisiä. Matkakohteina olivat Villa Aaltonen, Loviisan vanha kaupunki, Loviisan kirkko, Ulrikanhovi, Bongan linna ja loppuhuipennuksena Malmgårdin kreivillinen kartano.

 

 
Takaisin