Aamukahvitjuotiin Mustion vanhalla koululla, jossa Mustion kirjastonystvät ry pitää Cafe Ekkullaa.


Jaakko Salonen viihdytti Cafe Ekkullassa (vas.). Miina Äkkijyrkän lehmäveistos (oik.) toivotti tervetulleeksi Mustion linnan puistoon.


Mustion linnan kartanohotelli (vas.). Mustion linna (oik.) on Suomen arvokkaimpia herraskartanoita. Sen rakennutti Magnus Linder.


Sisämiljöö (vas.), jossa huomiota herättivät arvokkaat roomalaisaiheiset maisematapetit ja Suomen vanhin parkettilattia. Erittäin ammattitaitoinen oppaamme (oik.) esittelee vitriinissä olevaa Suomen vanhinta vieraskirjaa.


Juhlasalissa (vas.) oli aivan aidon näköiset roomalaiset pylväät, jotka oli kuitenkin maalattu seinään. Kuninkaan makuuhuone (oik.).


Fiskars-yhtiön edustustalo (vas.). Ruokatauko pidettiin Ravintola Kuparpajassa (oik.).


Jaakko Salonen viihdytti ruokailijoita (vas.) ja Jyrki Saharille (oik.) luovutettiin Kotiseutuliiton myöntämä hopeinen ansiomerkki ja kunniajäsenkirja.


Päivi, Jyrki ja Ritva poseeraavat Jyrkin kunniakirjojen kanssa (vas.). Kylän raitilla huomio kiinnittyi mustalla masuunikuonatiilillä vuorattuun taloon (oik.).


Fiskarsin kylän raitilla (vas.) vanhat teollisuusrakennukset on otettu uuteen käyttöön erilaisine putiikkeina ja kahviloina. Kylän reunalla (oik.) on nykyään Fiskars-museo ja vanhoja työläisten asuintaloja.


Toinen kohteemme Billnäs katsottiin vain kiertoajelulla bussin ikkunasta. Vasemmalla vanhoja teollisuusrakennuksia kosken partaalla. Nykyisin kaikki sakset ja muut Fiskarsin tuotteet tehdään tässä oikealla näkyvässä rakennuksessa.


Billnäsissä toimii vanhoja rakennustarvikkeita myyvä liike Rakennusapteekki (vas.). Billnäsin ruukin työläisten asuintalo (oik.).


Palasimme takaisin Fiskarssiin ja joimme päätöskahvit Cafe Antiquessa, joka sijaitsi vasemmalla näkyvän talon alakerrassa.

KESÄRETKI FISKARSISSA JA BILLNÄSISSÄ 23.7.2013

Retkireittinä Mäntsälä-Mustio-Fiskars-Billnäs

Taasen täydellä bussilla retkeilimme Länsi-Uudenmaan vehmaissa maisemissa koko päivän. Sääkin oli jälleen kerran suosiollinen.

 

 
Takaisin